4H:n Ysit töihin -toiminta

 

4H-järjestön Ysit töihin -toiminnassa parannetaan nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja tarjoamalla nuorille valmennusta ja koulutusta. Toiminnan tavoitteena on työllistää nuoria vähintään kahden viikon ajaksi 9. luokan jälkeisenä kesänä.

 

Joka vuosi noin 50 000 nuorta päättää peruskoulun. Yhdeksäsluokkalaiset ovat elämässään tärkeässä itsenäistymisen vaiheessa. Onnistunut kesätyökokemus tässä iässä avaa tietä seuraavalle ja vahvistaa nuoren uskoa selviytymiseen työelämässä.

 Rohkaisemme Ysit töihin -toiminnassa työnantajia palkkaamaan nuoren kesätöihin vähintään kahdeksi viikoksi. Nuoria voivat palkata yritykset, erilaiset yhteisöt ja kotitaloudet.

 Nuoren voi ottaa töihin myös paikallisen 4H-yhdistyksen kautta, jolloin yhdistys toimii työnantajana.

Toiminnan tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat kunta ja koulut

Paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät 9.-luokkalaisille Ajokortti työelämään -koulutuksen osana opinto-ohjaajan tunteja. Koulutuksen avulla vahvistetaan nuorten työnhakutaitoja ja perehdytetään heitä työelämän pelisääntöihin, kuten työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

 4H:n kautta työllistyvät nuoret käyvät myös Työt alkavat -koulutuksen, jossa tarjotaan lisätietoa esimerkiksi asiakaspalveluun ja työturvallisuuteen liittyen. Yrittäjyydestä kiinnostuneille on oma 4H-yrityskoulus.

 Tavoitteena kesätyö jokaiselle ysille

4H:n unelma on, että jokainen 9. luokan päättävä saa kahden viikon työkokemuksen tai työllistää itsensä 4H-yrittäjänä. 4H-yhdistykset tukevat nuoria työpaikkojen hankinnassa sekä viestivät paikkakunnalla nuorten työllistämisen tärkeydestä.

Toiminnassa seurataan nuorten sijoittumista kesätyöhön ja kootaan palautetta sekä nuorten että työnantajien kokemuksista.

Ysit töihin-toimintaa toteutetaan jo 124 kunnan alueella. Lukuvuonna 2021–2022 kesätöitä sai 10 720 yhdeksäsluokkalaista, eli 67 prosenttia toiminta-alueen nuorista.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.