Vaikuttavasti Ekona hankeen kirjoituskilpailu
2.12.2021
Vaikuttavasti Ekona -hanke on ensimmäisen toimintavuotensa aikana kannustanut nuoria ekologisempaan ajatteluun ja edistänyt nuorten osallisuutta. Toimintavuoden loppupuolella järjestimme nuorille kirjoituskilpailun, jossa 13–16-vuotiaita nuoria kannustettiin kirjoittamaan joko pidempi essee kirjoitus tai lyhyempi mielipidekirjoitus, joko itselleen mieleen jääneistä tai muuten esiin nousseista ympäristöteoista tai nuoren omista vaikuttamismahdollisuuksista ja -haluista. Selvästi enemmän ajatuksia nousi esiin ympäristötekojen kategoriassa. Ohessa kirjoituskilpailun kolmen kärki.
Onnittelut!
Nimimerkillä Jemppa 15v kirjoittaa näin:
”Olen kasiluokkalainen tyttö. Tyttö, joka näkee ympärillään valtavaa kuluttamisen juhlaa. Tyttö, jota itseä kulutus ahdistaa, mutta joka elää kulutuksen kulttuurissa. Joka päivä näen ympärilläni niin paljon pikamuotia, että sydämeen sattuu ja mietin vain, että kuinka turhaa on aina ostaa uutta. Ei se vika kuitenkaan minun ja ikätovereideni vika ole, sillä näin meidät on kasvatettu, kuluttamaan ja jopa kulutuksella kilpailemaan. Tähän kaipaisinkin muutosta, haluaisin huutaa kovaan ääneen ”Herätkää ihmiset, ei ilo tule tavarasta!” Jonkun sukupolven se muutos on tehtävä tai ilmaston kärsimä kuormitus on kohtuuton.
Omille ikätovereillenne haluaisin sanoa, että älkää kilpailko hankinnoilla, ei merkkivaatteet määritä teitä. Ollaan me niitä fiksuimpia ja huudetaan kaikille ”Herätkää ihmiset, ei ilo tule tavarasta!”
Mira 15v otti omassa kirjoituksessaan kantaa seuraavasti:
”Kun meille koulussa tai muualla opetetaan ympäristöasioista ja päästöistä ja yksilön mahdollisuuksista vaikuttaa, kerrotaan aina kierrättämisestä ja sen tärkeydestä, kuluttamisen vähentämisestä ja energian kulutuksen miettimisestä. Annetaan ymmärtää, että näillä asioilla on valtava merkitys niin Suomen koko maailman näkökulmasta. Jos sitten itse ei kierrätä, niin saattaa tulla jopa pahamieli siitä miten paljon hallaa ilmastolle aiheuttaa. Näinhän se ei ole. Sillä yksilön valinnoilla on aivan häviävän pieni vaikutus verrattuna esimerkiksi energiantuotantoon, josta muuten aiheutuu maailman mittakaavassa suurimmat päästöt. En halua vähätellä kierrättämisen merkitystä, minulle se on normaalia ja tulisi olla kaikille. Mutta haluan vain sanoa, että meille nuorille pitäisi kertoa faktoja siitä, mikä oikeasti saastuttaa ja millä on isoin merkitys. Näin me voimme miettiä oikeita keinoja päästöjen vähentämiseksi sen sijaan, että keskitymme lajittelemaan jugurttipurkin kannen toiseen koriin ja itse purkin toiseen koriin. Me nuoret kuitenkin olemme niitä, jotka ratkoo ilmasto-ongelmia tulevaisuudessa. Pyydän siis, kattavampaa ilmasto-opetusta kouluihin vain kierrätysvinkkien sijaan!”
Lennua 14v puhutti Helsingin kaupungissa tehdyt ratkaisut, joita hän peilasikin myös omaan elämäänsä.
”Helsingin kaupunki ilmoitti ettei se enää tarjoa laisinkaan liharuokaa ympäristösyihin vedoten. Toki lihantuotannossa on omat päästönsä, mutta niin on niillä hedelmillä, vihanneksilla ja muilla raaka-aineilla, jotka LENNÄTETÄÄN jostain kaukaa. Eläinten oikeuksien näkökulmasta tämä päätös voi olla eettisesti oikea, mutta onko tämä nyt kuitenkaan niitä todellisia ympäristötekoja? Uskon, että Helsingin kokoisessa kaupungissa on lukuisia muita keinoja, joilla vähentää ilmastopäästöjä. Näin maatilallisena, en voi kuin ihmetellä kuinka maamme pääkaupunki voi näin voimakkaasti ajaa alas kotimaisen ruuantuotantoa. Meidän tilalla tehdään lukuisia toimenpiteitä lihantuotannon ympäristökuorman vähentämiseksi ja jotta tuottamamme liha olisi mahdollisimman kestävää ja eettistä. Please, miettikää päättäjät päätöksenne seurauksia monelta kantilta. ”