Orin Hampaissa voittajat

16.5.2014

Jokivarren koulun finalistit
Jokivarren koulun finalistit
Jokivarren voittaja: Fruit Cafe / Miika ja Kevin
Jokivarren voittaja: Fruit Cafe / Miika ja Kevin
Yhteiskoulun finalistit
Yhteiskoulun finalistit
Yhteiskoulun voittaja: Kissankello / Mariella
Yhteiskoulun voittaja: Kissankello / Mariella

Orin Hampaissa yritysideakilpailun finaali on käyty ja voittajat selvillä. Liitteenä ja tekstinä on tiedote kilpailun päätöksestä. Onnea voittajille ja kiitos yhteistyökumppaneille!

Viime syksystä lähtien käynnissä ollut Orin Hampaissa yritysideakilpailu huipentui jännittäviin finaalitaistoihin Orimattilan yläkouluissa. Orimattilan 8. luokkalaiset tutustuivat kilpailussa yrittämisen mahdollisuuksiin ja käytäntöihin. Kilpailuun osallistui yli 60 nuorten yritysideaa.

Ensimmäisessä karsintavaiheessa jatkoon valittiin 15 innostavinta ja realistisinta yritysideaa. Toisessa vaiheessa jatkoon päässeiden yritysten talous- ja markkinointisuunnittelu otettiin tarkastelun alle. Finaaliin valittiin yhteensä kuusi yritysideaa, jotka osoittivat realistisuutta ja innovatiivisuutta. Kilpailu huipentui finaaliin, jossa koulukohtaisesti kisattiin 100 € henkilökohtaisista pääpalkinnoista. Finaaleissa kolme menestyneintä yritysideaa laitettiin järjestykseen.

Finaalissa yritysideat esiteltiin yritysalan ammattilaisista koostuville tuomareille Leijonan luola TV-formaatin tapaan. Tuomarointiin valmistautumisessa tukivat paikalliset yrityselämän edustajat Saija Hakonen, Minna Patosalmi ja Matti Pietilä. ”Mua jännittää ihan yhtä paljon kuin nuoria” Jokivarren koulun yritysohjaajana toiminut Saija kihisi ennen tuomaroinnin alkua.

Jännitys oli ilmeistä, kun nuoret odottivat omaa vuoroaan. Nuoret suunnittelivat itse yritysideansa esittämistavan tuomareille. Hienot julisteet ja powerpointesitykset jäivät kakkoseksi kun tuomaroinnin aikana nuoret innostuivat kertomaan omista yritysideoistaan, tavoitteista ja haaveistaan. Kaikki kilpailun finalistit osoittivat aitoa innostusta omia ideoitaan kohtaan. Tuomareiden tiukoista kysymyksistä huolimatta nuoret eivät jääneet sanattomiksi.

Jokivarren koulussa kilpailu oli tasainen, kaikki finalistit olivat liikkeellä ruokaan liittyvillä ideoillaan. Ideoista huokui intohimo ja realistiset ajatukset yritystoimintaa kohtaan. Kolmanneksi sijoittunut Ravintola L.O. tarjoaisi ravintolassaan ruokailumahdollisuuden myös lemmikeille ja toiseksi sijoittunut Bake My Day tarjoaisi monipuolisia kahvila- ja konditoriapalveluita harjaantuneella kokemuksellaan.


Jokivarren tuomariston hurmasi Miikka Pajalan ja Kevin Rönkön (kuva oikealla) raikas yritysidea kiertää erityisesti urheilutapahtumissa myymässä terveellisiä hedelmä- ja marjajuomia. Myös tuomaristo sai maistaa poikien smoothiereseptiä. Yritysidealla nähdään olevan rajattomat markkinat, myös maailmanlaajuisesti. Tuomariston mielestä pienellä tuotekehittelyllä ja tarjonnan laajentamisella ideassa on suurta potentiaalia. Yrityksen perustamisen nähtiin olevan myös helppoa perustuskustannusten ollessa alhaiset. Pojat innostuivat menestyksestään niin, että kaavailevat kokeilevansa ideaansa jo tulevan kesän aikana.

Yhteiskoulussa kilpailivat kolme hyvin erilaista yritysideaa. Kolmanneksi sijoittuneen Forever Alone yritysidea kehittää merkkituotteita sai tuomaristolta kiitosta rohkeasta ideasta, jonka avulla tuettaisiin myös syrjäytyneiden nuorten hyväksi tehtävää työtä. Tuomaristo oli valmis hyppäämään vaikka heti Viihde Star -viihdykebussin kyytiin, joka palkittiin toisella sijalla. Kilpailun voittajaksi valittiin Mariellan yksinkertainen mutta uudenlainen idea valmistaa lemmikeille leluja kierrätysmateriaalista. Kissankello -yritysidea sai tuomariston vakuuttuneeksi siitä, että tuotteille löytyisi varmasti ostajia ja yrityksen voisi laittaa pystyyn vaikka heti!  Voittaja jäikin nyt pohtimaan oman yrityksen perustamista.

   
 
   
 

Tuomareina finaalissa toimivat
Merja Viljanen / Orimattilan Osuuspankki
Pirjo-Liisa Virtanen / Orimattilan yrittäjät
sekä vierailevina tuomareina Jokivarressa Maria Drockila / Madia Drockila Oy ja Yhteiskoulussa Markku Nenonen / Perustava Oy
 

Kilpailun tulokset

JOKIVARREN KOULU
1. Fruit Cafe, Miika Pajala ja Kevin Rönkkö
2. Bake My Day, Annika Niemitalo ja Anni Lehmuskorpi
3. Ravintola L.O. (= lemmikit ja omistajat), Klaara Luukka ja Marianne  Mattila

ORIMATTILAN YHTEISKOULU
1. KissanKello, Mariella Hilarto
2. Viihde Star, Emilia Hahl, Kristiina Pärhä, Aino Uusitalo ja Roosa Kuokkanen
3. Forever alone, Eveliina Kemppi

 

Orin Hampaissa yritysideakilpailun järjestivät Ampun 4H -yhdistyksen Tähtäimessä työelämä -hanke ja Orimattilan Yrittäjät. Kilpailun koulukohtaiset voittajat palkitaan lukuvuoden päätteeksi henkilökohtaisin stipendein ja tavarapalkinnoin. Järjestäjien lisäksi menestyneitä yritysnuoria palkitsee Orimattilan Osuuspankki.

Lisätietoa kilpailusta
Kuvia finaalista (päivitetään lähiaikoina lisää)

 

Liitteet