Isäntäperheenä Taiwanilaiselle vieraalle

13.8.2013

Kuvassa vasemmalta oikealle Danny eli Chen Hung Liao, Hanna Pilli ja Suvi Pilli Tapio Pillin sylissä
Kuvassa vasemmalta oikealle Danny eli Chen Hung Liao, Hanna Pilli ja Suvi Pilli Tapio Pillin sylissä

Millaista oli toimia 4H -vaihdon isäntäperheenä? Tässä kertomus Ampun 4H -hdistyksen toiminta-alueen vaihtarista ja isäntäperheenä toimimisesta kesällä 2013. Miltä kuulostaisi isäntänä toimiminen ensi kesänä? :)

IFYE:n isäntäperheenä

Perheemme toimi 4H-vaihtarin isäntäperheenä tänä kesänä jo kolmatta kertaa. Aiemmat vaihtarimme ovat olleet Brittein saarilta Walesista ja Pohjois-Irlannista, tänä vuonna saimme kaukaisemman vieraan kun Chen Hung Liao, 23, eli Danny tuli perheenjäseneksemme kolmen viikon ajaksi. Olemme myös itse olleet yhdessä 4H-vaihdossa Japanissa ja Hanna Sveitsissä.

Isäntäperheenä olo on antoisaa, opimme uusia asioita Taiwanista, opimme maalaamaan nimemme kiinalaisin kirjainmerkein, saimme mahtavaa seuraa kotiimme ja järjestämällä Dannylle elämyksiä omalta seudulta saimme niitä samalla itsekin, sellaisiakin joihin ei olisi tullut ilman vaihtariamme lähdettyä. Englanninkieltäkin tuli taas käytettyä ettei pääse taito ruostumaan käytön puutteessa.

Danny saapui perheeseemme juuri juhannusken alla. Kuin lähes joka vuosi, tänäkin vuonna pakkasimme heti seuraavana päivänä auton ja suuntasimme kohti sukumökkiä. Dannyä oli varoitettu etukäteen vaihtamissamme sähköposteissa että heti aluksi on vuorossa perinteinen suomalainen mökkijuhannus mökillä jossa on puoli sukua eikä juoksevaa vettä. Valokuvauksen harrastajana Danny hyödynsi mahdollisuuden kuvata Suomen luontoa, kävi elämänsä ensimmäistä kertaa saunassa, ui järvessä, kalasti, opetteli soutamaan, leikki lasten kanssa, pelasi lautapelejä ja mölkkyä. Meille ja suvulle tuli taas heräteltyä englanninkielen taitoa eloon kun keskusteluja käytiin suomen lisäksi myös englanniksi.

Kotiin palattuamme totuttelimme loma-arkeen vaihtarin kanssa. Pyrimme pitämään joka toisen päivän kotipäivänä, tehdä kotitöitä yhdessä, vähän rakentaa puolivalmista taloamme ja lomailla. Reissupäivinä tuli tutustuttua niin Orimattilaan kuin Lahteenkin, sekä entiseen kotikaupunkiini Heinolaan, käytyä Artjärvellä maitotilalla tutustumassa uuteen lypsyrobottiin, tehtyä kesäretki Porvooseen, risteilimme myös Vesijärvellä ja kävimme useammallakin järvellä uimassa lähiympäristössä. Eniten aikaa käytimme kuitenkin luultavasti lautapelien pelaamiseen kolmisen sekä ystäviemme kanssa. 4H-liitossa tehtiin hienoa työtä, he löysivät täydellisen vaihtarin meille ja Dannylle juuri sopivan isäntäperheen, yhdistivät lautapelien harrastajat samaksi perheeksi. Lähes joka ilta Suvin, 1 vuotta, nukahdettua kaivoimme jonkin lautapelin ja pelasimme yhdessä Dannyn kanssa. Suvi myös rakasti selvästi hauskaa leikkiseuraa ja reissaamista Dannyn kanssa ja Danny auttoi myös usein viihdyttämällä Suvia.

Yllättävän nopeasti oli kolmiviikkoinen yhdessä ohitse ja oli aika soitella Dannyn seuraavaan isäntäperheeseen ja lopulta saattaa kyynel silmässä perheenjäsenemme bussiin ja kohti toista perhettä. Yhteyttä pidetään ja olemme saaneet kutsun Taiwaniin Dannyn luo. Saimme taas uuden ystävän maailmalta.

Teksti ja kuva Hanna Pilli