Ruokapakki-hanke loppusuoralla

28.6.2018

Kesäloma koittaa!
Kesäloma koittaa!

Ruokapakki-hanke on loppusuoralla. Viimeiset toiminnot toteutuivat tänä kesänä leirien ja retkien merkeissä. Projektityöntekijän työsuhde päättyy ja hän aloittaa kesänloman. Hanke tulee virallisesti päätökseen syyskuussa.

Ampun 4H-yhdistyksen ja Lahden 4H-yhdistyksen Ruokapakki-hanke tulee pian päätökseen. Etpähän ja Silmun rahoittama kehittämishanke on lisännyt lasten ja nuorten maataloustietämystä ja ymmärrystä ruoan alkuperästä Orimattilan, Nastolan, Pukkilan, Myrskylän ja Lapinjärven alueella alkaen vuodesta 2015. Myös nuorten työllistymistä maaseudulla on kehitetty yhteistyössä paikallisten maatilojen kanssa.

 

Hankkeen perustoimintoja ovat olleet koululaisille suunnatut kokkikerhot ja loma-aikojen leirit, jotka ovat olleet hyvin suosittuja. Monia lapsia kiinnostaa ruoan valmistaminen ja leipominen, mihin 4H:n kokkikerhot ja -leirit ovat vastanneet tarjoamalla harrastustoimintaa vapaa-ajalla. Periaatteena 4H:n toiminnassa onkin tekemällä oppiminen. Taidoista ja kiinnostuksesta ruokaa kohtaan on lapsille varmasti hyötyä tulevaisuudessa. Vaikka hanke loppuu, kokkaustoiminnan kysyntään tullaan vastaamaan jatkossakin.

 

Lapsille suunnatun toiminnan lisäksi hanke on kehittänyt nuorten työllistymistä maaseudulla. Hanke järjesti tänä keväänä ensimmäistä kertaa Maatilan työt -kurssin Orimattilassa. Kurssin tarkoituksena on tarjota nuorille tietämystä ja valmiuksia maatiloilla työskentelyyn. Maatiloilla riittää pieniä työtehtäviä, jotka ovat juuri sopivia nuorille. Näin nuorilla on mahdollisuus tienata rahaa ja saada arvokasta työkokemusta tulevaisuuden varalle.

 

Hankkeen projektityöntekijän Lauriina Heikkilän työsuhde päättyy heinäkuun lopussa ja hän lomailee heinäkuun. Yhdistysten toiminnanjohtajat pakertavat vielä hankkeen lopputoimenpiteiden parissa syksyn ajan. Kolmevuotinen hanke päättyy onnistuneissa tunnelmissa. Tavoitteet ovat toteutuneet hyvin ja maaseutua on pidetty elinvoimaisena. Kauaskantoisia hyötyjä on vaikea arvioida tässä vaiheessa, mutta ehkäpä joku lapsi tai nuori innostunut ruoasta tai maataloudesta jopa niin paljon, että se tulee värittämään hänen tulevaisuuttaan jatkossakin esimerkiksi ammatin muodossa.