Mehustusohjeet

OMENAN LAATU JA POIMINTA

Valitse hyvälaatuisia kiinteitä omenia. Parhaat mehut saadaan omenasta, joka on hieman raaka ja kova. Kypsä omena on luunkova, sormi ei uppoa siihen puristettaessa.

Maahan pudonneet ja vähän pintavialliset/madonreikäiset omenat kelpaavat. Puusta kerättäessä omena on laadukkaampaa.  Omenan kypsyyttä voit testata parhaiten painamalla omenaan peukaloa - jos peukalo painautuu omenaan hereästi, on omena jo liian kypäs siistiin ja laadukkaaseen puristukseen. Pilaantuneita omenia ei kannata mehustaa.

Kerää omenat astiaan tai kasseihin (esim. muovipussiin), joissa omenat on helppo kuljettaa. HUOM! Joutuessasi säilyttämään omenoita varastoi ne ilmavasti esim. avonaiseen pahvilaatikkoon tai reikäiseen pyykkikoriin. Muovisäkissä omenoita ei kannata säilyttää kauaa. Säilytä kerätyt omenat ulkona, sateelta ja auringonpaisteelta suojassa esim. katoksessa.
Puussa oleva tai kerätty omena kestää hyvin muutaman asteen yöpakkasia.

Mehustamolle kannattaa suunnata yli 20 omenakilon kanssa.

Näillä vinkeillä selviät, mutta lisää ohjeita löydät myös osoitteesta: Vinkkejä omenan poimimiseen

 

AJAN VARAAMINEN

Varaa aikasi soittamalla mehuaseman numeroon.

0453306574 (arkisin klo 8-12)

 

Arvioi mehustettavien omenien määrä. Omenat painavat noin puolet tilavuudestaan eli 10 litran sangollinen painaa noin 5 kiloa.
Yleensä omenakiloista tulee mehua noin 60-70 % (eli 100 kg omenaa tulee noin 60 litraa mehua)

Ilmoitathan näistä erityistoiveista jo aikaa varattaessa:

  • Mahdolliset lisäaineet (esim. sokeri ja c-vitamiini) asiakas tuo itse mukanaan
  • Omenan mukana voidaan mehustaa myös esim. porkkanaa tai marjoja, mutta siitä on mainittava ajanvaraukse yhteydessä!

Mehuasemalla pastöroitua mehua valmistuu tunnissa noin 100 kg ja pastöroimatonta mehua noin 200 kg. Varaa kuitenkin reilusti aikaa mehuasemakäyntiisi, sillä aikatauluihimme vaikuttavat monet asiat, joita on vaikea arvioida etukäteen.

 

HUOM! Ilmoita mahdollisesta esteestä hyvissä ajoin, kuitenkin viimeistään 24h ennen mehustusta. Perumatta jääneestä tai liian myöhään perutusta ajasta perimme mehustuspalvelun hinnan 35€!

 

OMENIEN PUHDISTUS

Omenien tulee olla pestyjä ja puhtaita. Huuhtelethan omenat jo kotona vaikka omenat eivät näyttäisi kovin likaisilta. Veloitamme omenoiden pesusta asemalla hinnaston mukaisen erillismaksun.

 

PULLOT

Tuo omat pullot/astiat mukanasi. Varaa astioita vähintää omenakilojen määrä x 70 % (eli 100 kg omenalle 70 litraa astioita).

Asiakas huolehtii säilöntään käytettävien astioiden puhtaudesta.

Astioiksi sopivat lasipullot, hanapakkaukset ja (pastöroitaessa kuumuutta kestävät) muoviastiat. Tärkeää on, että astiat ovat puhtaita, myös korkit!

 

MEHUSTUKSEN AIKANA

Varaudu toimimaan mehustajan apulaisena omenien liikuttelussa ja pullotuksessa. Täten säästetään aikaa ja mehustajan lihasvoimia.

Mikäli mehustus jätetään kokonaisuudessaan mehustajan tehtäväksi ilmoitathan siitä ajanvarauksen yhteydessä. Veloitamme 30 € mikäli mehustus jätetään kokonaisuudessaan mehustajan hoidettavaksi.

 

MAKSAMINEN

Varaathan mukaasi käteistä rahaa.

 

SÄILYVYYS

Pastöroimaton mehu säilyy viileässä pari päivää, joten se pitää pakastaa pidempää säilytystä varten. Pakastettu mehu säilyy avattuna 4-5 päivää jääkaapissa.

HINNASTO 2018
(hinnat sis. 24 % ALV)

Puristus
0,75 € / omenakilo
Pastörointi + 0,30 € / omenakilo
Omenoiden pesu asemalla 6 €
Mehustuspalvelu 35 €/h (kilohinnan lisäksi, kun asiakas jättää punnituksen, puristuksen, pastöroinnin ja pullotuksen mehuaseman hoidettavaksi)
Meillä kelpaa VAIN KÄTEINEN!

Mehustustuotot ohjautuvat Ampun 4H –yhdistyksen kautta Lapinjärven, Myrskylän, Orimattilan ja Pukkilan alueella lasten ja nuorten hyväksi tehtävään 4H työhön.